apiterapia

Produkty pszczele jako suplementy diety

Już od dawna wiadomo, że to właśnie sposób odżywiania ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie. Musimy dostarczyć naszemu organizmowi energii potrzebnej do przemiany materii, witamin oraz mikro i makroelementów od których zależy aktywność wielu enzymów a w konsekwencji prawidłowy metabolizm. Wszystko to robimy po to aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Do składników niezwykle ważnych w prawidłowym metabolizmie organizmu należą przeciwutleniacze chroniące komórki przed produktami metabolizmu tlenowego w postaci tzw. wolnych rodników. Wolne rodniki są potrzebne aby organizm prawidłowo funkcjonował. Jednak ich ilość powinna być tylko i wyłącznie na określonym i to niezbyt wysokim poziomie. Przy wysokim stężeniu wolnych rodników w organizmie może dochodzić do np. uszkodzenia makromolekuł w komórce w następstwie czego następuje destabilizacja systemu błon komórkowych a nawet śmierci komórki.

Jesteśmy cały czas narażeni na działanie wolnych rodników dlatego tak ważne jest zabezpieczenie się przed ich zgubnym wpływem. Możemy to zrobić prawidłowo się odżywiając oraz dostarczając naszemu organizmowi składników mineralnych i witamin. Bardzo ważne też są antyutleniacze. Jednak w pewnych stanach organizmu konieczne jest dostarczenie określonego składnika w większej ilości. W tym wypadku ważne jest aby wiedzieć dokładnie jakiego składnika i w jakiej ilości.

Najlepsze dla organizmu są składniki naturalne spotykane w przyrodzie a wiec i bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Należą do nich także produkty pszczele będące źródłem witamin, substancji mineralnych i antyoksydantów. Najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne ma propolis i obnóża pszczele. Zawierają one duże ilości związków fenylowych. Jednak wartość propolisu i obnóży pszczelich zależy od tego jakie rośliny pszczoły oblatują oraz od pory roku gdy jest zbierany. Miód ma słabsze wartości antyoksydacyjne ale za to bardzo wysokie właściwości odżywcze. Jest składnikiem dużej ilości różnego rodzaju mikro i makroelementów oraz enzymów. Mleczko pszczele ma bardzo znikome wartości antyoksydacyjne. Ale za to jest bardzo cennym źródłem aż osiemnastu aminokwasów i dodatkowo lipidów takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe a także witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Dzięki nowoczesnym technologiom wytwarzania preparatów dietetycznych na bazie propolisu u obnóży pszczelich możemy mieć suplementy zachowujące naturalne właściwości tych produktów. Oczywiście takie produkty będą tylko namiastką naturalnych produktów pszczelich, których nic nie zastąpi. Do tego produkty pszczele oraz suplementy diety powstałe na ich bazie są bardzo skuteczne a przy tym nie musimy się obawiać, że je przedawkujemy.